EchoLink-node OH3NFC-L


Yleistä

Pystytin koekäyttöön EchoLink-noden (tunnus OH3NFC-L). Noden kautta välittyvä puhe on linkattu kaksisuuntaisesti suomalaiseen BrandMeister-puheryhmään TG24499.

Joskus tulevaisuudessa on tavoitteena korvata nyt Windowsissa ajossa oleva EchoLink-node Linuxsissa ajettavalla SvxLink-ohjelmistolla ja kytkeä samaan nodeen DMR-linkin lisäksi myös paikallisesti toimiva analoginen FM-radio. Ehkäpä vielä saan kytkettyä samaan klusteriin myös suomalaisen kanavan IRN:n puolelta.

Laitteisto

EchoLink-node OH3NFC-L käyttää seuraavia laitteita:

  1. Kannettava tietokone, Dell LATITUDE E6440, käyttöjärjestelmä Windows 10
  2. NW Digital Radio ThumbDV DV3000U, puheen koodaus/purkaminen (AMBE+2 koodekki)

Ohjelmat

  1. EchoLink
  2. BlueDV for Windows
  3. Virtual Audio Cable
  4. Null-modem emulator

Konfigurointi

EchoLink-sovellus on asetettu ajoon sysop-tilassa. RX/TX-ohjauksessa käytetään virtuaalista sarjaporttia (COM6, pinnit RTS ja CTS). Sisään tuleva ja ulos lähtevä audio on kytketty virtuaalisen audiokaapelin (VAC) kautta BlueDV-ohjelmaan.

Tietokone on kytkeytyneenä kodin WLAN-verkkoon, jonka reittittimeen on konfiguroitu tarvittavien UDP-porttien liikenne välittymään EchoLink-sovellusta ajavalle tietokoneelle.

BlueDV-sovellus kytkeytyy Ruotsin BrandMeister palvelimelle (BM2401) käyttäen DMR-ID:tä 244302915. BlueDV välittää puheryhmän 24499 puheen kaksisuuntaisesti samassa tietokoneessa ajettavaan EchoLink-sovellukseen. RX/TX-ohjauksessa käytetään virtuaalista sarjaporttia (COM5), jonka pinnit RTS ja CTS on kytketty ristiin EchoLinkin ohjausportin (COM6) vastaavien lähetystä ja vastaanottoa ohjaavien pinnien kanssa. Automaattinen puheohjaus (VOX) ei siis ole käytössä. DMR-koodekin pakkaamisessa ja purkamisessa käytetään USB-porttiin (COM4) asennettua NW Digital Radion valmistamaa ThumbDV-USB-tikkua.

Kaksisuuntaisen linkkinoden käyttö

OH3NFC-L noden kautta voi liikennöidä kytkeytymällä siihen joko EchoLinkin kautta käyttäen tietokoneeseen tai älypuhelimeen asennettua EchoLink-sovellusta tai puhumalla DMR-radiolla BrandMeisterin puheryhmässä 24499. Olemme käyttäneet BrandMeisterin puheryhmää 24499 yleiseen jutusteluun aina silloin, kun olemme halunneet välttää Suomen DMR-toistinverkon tarpeetonta kuormittamista.

EchoLink-sovelluksen käyttö vaatii tunnuksesi validoinnin, ohjeet siihen löytyvät sivulta http://www.echolink.org/validation/. Seuraa sivulla ennettuja ohjeita: asenna sovellus, käynnistä se ja validoi tunnuksesi vasta sitten.

Huomio, että tällä hetkellä Suomen DMR-toistimilta ei valitettavasti ole pääsyä puheryhmään 24499. Lähetyksesi DMR-toistimilla puheryhmässä 24499 kuuluu vain kyseisen toistimen kuuluvuusalueella, eikä sitä ole mahdollista kuunnella BrandMeisterin kautta ollenkaan.

Päällä ollessaan node antaa tunnisteensa sähkötyksellä (OH3NFC/L) puheryhmässä 24499 kerran puolessa tunnissa ja aktiivisen liikennöinnin aikana aina kerran kymmenessä minuutissa. EchoLink-noden kautta välitetty puhe näkyy BrandMeister-verkossa DMR-ID:llä 2443029.

Huomaa liikennöinnin aikana vuoronvaihdossa pitää muutaman sekunnin tauko ennen lähetyksesi aloittamista, niin annat linkin toisella puolella odottavalle uudelle asemalle mahdollisuuden osallistua keskusteluun. Järjestelmän pitkistä viiveistä johtuen on lähetysvuoron saaminen muuten hankalaa.

Aiheeseen liittyviä nettilinkkejä

EchoLink Apps
EchoLink
EchoLink, Sysop Settings
EchoLink Validation
RepeaterBook Current Logins
NWDR ThumbDV
BM2401 SWE, last heard
BM2401 SWE, station list
BrandMeister Scanner, TG24499
BrandMeister Archive, TG24499
Control Center FIN-DMR
APRS OH3NFC-15, BlueDV-ohjelmassa asetettu paikkatieto
FinDMR - National amateur DMR voice and data network in Finland
SvxLink
International Radio Network (IRN)