Suomalaiset DMR-puheryhmät


Suomalaiset radioamatöörit ovat jo pitkään käyneet keskustelua käytössä olevista DMR-verkon puheryhmistä.

Valtakunnallisen 244-puheryhmän käyttö rätinpurentaan ei ole suotavaa eikä alueryhmätkään oikein sovellu tähän, koska niidenkin kautta puhe linkittyy fyysisille DMR-toimistimille pitäen niitä tarpeettomasti varattuina. BrandMeisterin puolelta puuttuvat pienen “jalanjäljen” puheryhmät, joissa voidaan keskustella vapaasti häiritsemättä valtakunnallisia tai alueellisia puheryhmiä päivystäviä operaattoreita.

Fyysisillä DMR-toistimilla käytettävät puheryhmät on linkitetty toistinten ja BrandMeisterin välillä cBridgen kautta. Valtakunnallisen 244-puheryhmän lisäksi toistimelle voi tilata muiden alueiden puheryhmiä.

Esimerkiksi Tampereella voi Tesoman toistimen kautta liikennöidä puheryhmään 2447 (OH7) yksinkertaisesti painamalla PTT:tä puheryhmässä 2447. Alueryhmien lisäksi muita tilauspohjaisia puheryhmiä ovat taktiset puheryhmät 8501 (TS1), 8502 (TS2) ja 8503 (TS1 ja TS2).

BrandMeisterin puolella ei kuitenkaan ole suomalaisia taktisia puheryhmiä käytettävissä. Toistimilla käytettävät puheryhmät 8501, 8502 ja 8503 ovat tilattavissa ja käytettävissä vain cBridgeen kytketyillä DMR-toistimilla, näihin puheryhmiin BrandMeisteriin kytketyneillä hotspoteilla ei ole pääsyä.

Ehdotus BrandMeisterin puolella käytettäviksi puheryhmiksi on seuraava:

  1. TG 24499 “OH Chat 1”
  2. TG 24498 “OH Chat 2”
  3. TG 24497 “OH Chat 3 (Crosslink)”

Näillä puheryhmillä ei ole vielä virallista statusta eikä niitä löydy BrandMeisterin puheryhmälistalta. Puheryhmä TG 24497 voidaan myös linkittää radioamatöörien käytössä oleville VoIP- tai RoIP-kavaville. Laajasti käytössä olevia järjestelmiä ovat EchoLink, TeamSpeak ja Zello.

Mahdollisuus tilata näitä BrandMeisterin puheryhmiä myös suomalaisille fyysisille DMR-toistimille olisi hieno asia.