DMR-puheryhmät


Suomalaiset radioamatöörit ovat käyneet keskustelua nykyisin käytössä olevista DMR-verkon puheryhmistä. Valtakunnallisen 244-puheryhmän käyttö rätinpurentaan ei ole hyvien tapojen mukaista eikä OH7-alueryhmän sosialisointikaan kuulosta soveliaalta. Suomesta puuttuvat sellaiset laajasti linkitetyt puheryhmät, joissa voidaan keskustella vapaasti häiritsemättä ‘kutsukanavaa’ päivystäviä muita asemia.

DMR-toistimilla käytettävät puheryhmät on linkitetty eri toistinten ja BrandMeisterin välillä cBridgen kautta. Valtakunnallisen 244-puheryhmän lisäksi toistimelle voi tilata muiden alueiden puheryhmiä.

Esimerkiksi Tampereella voi Tesoman toistimen kautta liikennöidä puheryhmään 2447 (OH7) yksinkertaisesti painamalla PTT:tä puheryhmässä 2447. Muita tilattavia suomalaisia puheryhmiä on kolme kappaletta, taktiset puheryhmät 8501 (TS1), 8502 (TS2) ja 8503 (TS1/TS2).

BrandMeisterin puolella ei kuitenkaan ole suomalaisia taktisia puheryhmiä käytettävissä. Toistimilla käytettävät puheryhmät 8501…8503 on vain tilattavissa cBridgeen kytketyille DMR-toistimille, joihin BrandMeisteriin kytketyillä hotspoteilla ei ole pääsyä.

Ehdotukseni BrandMeisterin puolella käytettäviksi keskustelu- ja testauspuheryhmiksi on seuraava:

  1. TG24499 Vapaata keskustelua
  2. TG24498 Keskustelua tekniikasta
  3. TG24497 Testaus

Toiveeni on että nämä esittämäni puheryhmät olisi linkitettävissä ja tilattavissa myös suomalaisille DMR-toistimille.